Tajfutásért-Pécs - Diákolimpia 2009 avagy Baranya aranyai

fooldal

Diákolimpia 2009 avagy Baranya aranyai

sprint_s_vlt_utn.jpg

Csongrád megyébe vezetett az utunk a 2009. évi Diákolimpia versenyeire május 22-24. között. 

Kiskunhalason aludtunk, Nagymágocson és Ásotthalmon versenyeztünk.

A múlt pénteken 33 diákkal indultam útnak az alföldi terepek bevételére.

A péntek délutáni indulásra mindenki rendben érkezett és az integető szülőknek még Ijjász Öcsi bácsi, Ildike és a bicsérdieket kísérő Hardi András és Ildikó adott nyugtató szavakat a hétvégével kapcsolatba. Kiskunhalasra a megszokott kollégiumban aludtunk és ez megfelelő bázinak bizonyult a hétvégi programban.

Szombaton a sprint és váltó versnyekre került sor. Már reggel 7 órakor úton voltunk és mivel az izgalomtól előző este jópáran nem bírtak aludni, most pótólták be az alvás hiányukat. thumb_dscf8729.jpgNagymágocson egy nagyon szép kastély és parkja fogadott minket, amit a rendezők gondosan előkészítettek. Szinpad, rendezvénysátor, elkerített célterület, hangosítás és megfelelő létszámú rendező gárda várt minket. Szerencsére az előző két nap alatt lebonyolított 5-6 telefon és 3-4 e-mail váltás után már redben tudtuk a jelentkezést elvégezni. A rajt közelében találtunk egy megfeleő helyet a támaszpontunknak. Néhányan egyből strandolósra vették a helyzetett és előkerültek a labdák freezbik. Nagyon jó hangulat kerekedett amit csak Szurumi Luca rosszulléte tört meg. Kezelésbe vettük és ő fokozatos állapot javulással hálálta meg a csapatkísérők gondoskodását.

A verseny nagyon látványos volt mivel a park - ami már 45 éve idősek szociális otthonaként működik - karbantartott volt és gondos kezek munkájaként, mindenutt levágott fű és rengetek növényzeti tereptárgy tette változatossá a versenyt. A kastélyhoz tartozó 36 hektár igazi kihívás volt kicsinek és nagynak egyaránt. A rajt után egyből sok lehetőség volt a hibára és a parkot ketté szelő tó túloldalán pedig több volt a sétálva tanácstalanul tétovázó, mint a magabiztosan futó versenyző. Peregtek a percek rendesen, de 60 perc alatt a 33 baranyai közül már közel 20-n a célban voltak és kipirulva meséltek a terep kihívásairól. A később indulók ebből meríthettek némi segítséget. A Tó mellet egy kis patak is ketté szelte a parkot aminek a hídját a rendezők újították meg néhány OSB lappal. Nem feltűnő, de fontos apróság volt a versenyzők biztonsága érdekében, hiszen mndenki minimum kétszer futott át ezen a hídon és ez így állta is a próbát. A diákolimpia mezőnye után a kupa verseny indulói is részesei lehettek a gyerekek által elmondott és tapasztalt kihívásoknak. A sok apró bozót erdő és tisztás folt sok időt elrabolt még a rutinisabb versenyzőktől is. Saját szereplésemet a verseny közben kiújúlt térdsérülésem befolyásolta, viszont a lassabb tempóban megfigyelhettem a váltóra várható nehézségeket, terep vagy térkép problámákat. Térkép hibát nem találtam viszont a váltó technikásnak igérkezett a terep alaposabb megismerése után.

thumb_dscf8686.jpgthumb_dscf8697.jpgA célbaérésem után az eredmények értékelésekor kicsit szerényebb volt a győzelmi névsor mint tavaly, amikor jó néhány korosztályt sikerült nyerni. Idén a sprint versenyen ez csak  Kovács Filónak sikeredett, azonban Lajos Luca, Viniczai Csenge, Baumholczer Máté ezüstjei, és Szuromi Matyi, Turcsán Gábor bronzai mellé egy-egy negyedik és ötödik hely is jutott. Ez így már nem olyan rossz....

Az eredményeket a www.dol2009.hu honlapon találjátok.

A váltóra nem kellett sokat várni. A rendezők egy tál bolonai spagettivel segítették az idő és a fáradtság gyors elrepülését, valamint bemehettünk a Kastélyba aminek nagyon szép belső kiképzése és központi részének szépsége tette érdekessé.

Három órakor már a újra verseny volt. Nagyon élvezetes, változatos, gyors és eseménydús volt a verseny. Összesen hét váltót állítotunk a rajtvonalra. A váltó verseny az egyesületi váltók mintájára lett kitalálva és  itt három korosztály versenyzőiből kell egy csapatot kiállítani. Volt egy egy női és férfi címvédő csapat és ezzel együtt egy egy nagy kihívás is. Stratégiám: Győztes csapaton ne változtass, míg taktikánk csak annyi volt, hogy VÉDJÜK MEG A BAJNOKI CÍMEINKET. 

A fiúk rajtoltak előbb. Itt Turcsán Lurkó kezdett az I. csapatban és Nagy Atus Németh Misi és Hambuch Matyi is első futók voltak. A lányok öt perccel utánuk indultak a "nagy csapat" első futója Viniczai Csenge volt és Reisinger Rita és Baumholczer Eszti kezdtek a másik két csapatból. Gyorsan peregtek a percek és a lányok rajtja után néhány perccel, már átfutók is voltak a fiúknál. Szeged vezetett, majd Pest megye legjobbjai és mire elemeztük volna az állást, érkeztek a lányaink. Csenge 1-2 helyen érkeztt  Pest megye társaságában, majd egy ügyes kis kör végén, egy perc körüli előnnyel indította Lajos Lucát. Közben Lurkó is átfutott és Kazal Marci rohant ki a pályára. A kettes hármas váltók is érkeztek. Néhány perc múlva már a második futók jönnek az átfutóra és még mindig Pest megye vezet. Jön Kazi is, mint a távirat, de hátrányban vagyunk. Igaz mi már túl vagyunk a leghosszabb pályánkon, és Máté viharzik ki Vellner Gábor után másfél perccel... Jött közben Luca is az átfutóra és vezet! Majd újra jön!... de miért megy újra az átfutó előtti pontra, majd újra, és újra és újra.... Már nem vezet, de gyerünk... gondoltuk, de mondani alig mertük. Közben váltott Pest megye női csapata és Luca még nem látszik... Gyors taktikai tanács Filoménának. Közben megjött Luca is, de 5 és fél perc a hátrány! Luca elkeseredett! Mi reménykedők. Közben Attila, Bercike és Doma is a dobogóért küzdenek. Jól futnak de kiélezett a helyzet. Megjelenik Vellner Gábor, majd tíz másodperc múlva Máté is!!! Hatalmas a tempó, minimális a külömbség és már csak 400m van vissza ... Közben a hangosbemondótól kiderül - a pest megyi váltó második futója hibapontos .. Hátra dőlünk, Máté persze küzd és nyer bár a hátrány megmaradt, viszont most a szerencse sem került el minket! thumb_dscf8796.jpgSZÉP VOLT FIÚK!!!

thumb_dscf8787.jpgHol vannak a lányok? Sikerül ledolgozni a hátrányt?  Filó jobb mint Varga Adél, de sok a hátrány és rövid a pálya! Amig senki nem jön addig minden rendben! Kis köröm rágás.... És mozdul a bokor és Filó tűnik elő majd... !!! Utána két percig senki és ezzel megint hátra dőlünk és tizenöt perccel a fiúk után a lányok is nyernek. SZÉP VOLT LÁNYOK!!!  Közben a "kettes" csapat 65 másodperccel lemaradt a dobogóról. Kevés hiányzott és nagyot küzdöttek! Gratula nekik is! Rita, Luca és Kinga a női "kettes" csapat kilencedik. Jók voltak hiszen itt két fiatal jutott egy rutinosra. A többiek is úton vannak még, de a lányok valahogy eltüntek a parkban, míg a másik két fiú csapat tisztességgel megoldoták a váltót. Az erdményhírdetésen a polgármesterk és az Otthon igzgatója adta át a serlegeket okleveleket és pólókat a verseny 1-6 helyezettjeinek. Hosszú és sikeres nap volt! Soha rosszabbat! 

A verseny után visszautaztunk Kiskunhalasra, ahol a már megrendelt meleg vacsora elfogyasztása után kicsivel hamarabb került mindneki ágyba mint előző este. Vajon miért? 

 Vasárnap reggel 8 körül indultunk a közeli Ásotthalomra. Egy szakközépiskola hátsó udvara illetve focipályája adott helyet a célnak. Itt már elmaradt a szinpad, de ettől még minden a helyén volt. Én a rajtban vertem tanyát, hiszen nullától 140-ig volt indulónk. A rajtban néhány apró tanács és segítség mindig jól jön. Szuromi Hanga kezdte a rajtot és szinte 2-3 percenként követték egymást a baranyai versenyzők. Volt aki nagyon izgult, volt aki kicsit, volt aki most futott először alföldi terepen és akadt olyan is aki közel 40 percet várakozott a rajtjára. A terepről annyit lehetett tudni, hogy inkább a növényzet és az úthálózat az amire támaszkodni lehet a tájékozódásban, hiszen itt nincsenek homokbuckák illetve mélyedések. A rajtból vissza térve a célba már a legjobb helyezések szinte biztosak is voltak.

thumb_dscf8815.jpgthumb_dscf8703.jpgPataki Réka és Szuromi Luca személyében új Diák Bajnokaink vannak.

A többiek közül Baumholczer Máté újabb ezüstje mellé Kovács Filó, Kazal Marci és Turcsán Gábor bronzokat szerzett és Lajos Luca, Péley Doma, Reisenger Rita, Nagy Attila, Vinczai Csenge és Kovács Berci is 4-6 helyezéseket szerzett. A pályákat látva beigazólódott az előzetes várakozás. A pályák nem voltak túl bonyolultak, azonban végig figyelni kellett, hogy hibátlanul sikerüljön a pontokat megtalálni. A sok kis nyiladék út és jelleghatár váltások megfeleltek egy ilyen versennyel szemben támasztott követelményeknek. Azt gondolom azt is fontos megemlíteni, hogy a legkisebbeknél a bicsérdi Szili Gréti és Szili Ákos is a 10. helyen végzett és csak egy valaki vétett hibapontot ezen a napon. Az eredményhírdetésre a kupa verseny miatt kicsit várni kellett, amit a fiatalok egy spontán 60 perces foci meccsel ütöttek el.

A várakozás percei alatt az is kiderült, hogy az idei IFI EB csapatába öten kerültek be a PVSK-ból BAUMHOLCZER MÁTÉ, KOVÁCS FILOMÉNA, KAZAL MARCI, LAJOS LUCA és NAGY ATTILA. Azt hiszem ilyen még nem volt az egyesület életében.

Összegzésként  tavalyi 8 első helyből az idén öt sikeredett ebből  4 a lányok nevéhez fűződik, de azt gondolom a sok-sok helyezés alapján ki jelenthetjük az egyik legeredményesebb megye lett Baranya amelynek idén is lett öt aranya!

Remélem még sok ilyen diákolimpia kerül megrendezésre a jövőben, mert ez igazi Diáktájfutás volt!

A résztvevők nevében, és személyesen is köszönöm a Tájfutásért - Pécs Alapítvány valamint a BMTFSZ támogatásait a versenyen való részvételhez!

Viniczai Ferenc csapatvezető

Csak belépés után lehet hozzászólni!