Tajfutásért-Pécs - Kedves Tájfutók!

fooldal

Kedves Tájfutók!

Az MTFSz elnöksége február 22-i ülésén áttekintette a tájfutó versenyekre vonatkozó jelenleg is hatályos korlátozásokat, különös tekintettel az általános rendezvénytilalmat szabályozó 484/2020. (XI.10.) Korm. rendeletre. A Kormányrendelet továbbra is megengedi a sportrendezvények megtartását, de szigorúan csak zárt körülmények között, nézők nélkül. A versenyek helyszínén csak versenyzők, a versenyzőkhöz kapcsolódó technikai személyzet (edző, masszőr, klubvezető, stb.) illetve versenyrendezők lehetnek jelen. A zárt körülmények biztosításáért a rendezvény szervezője a felelős.

Az MTFSz elnöksége az aktuálisan érvényes rendeletekben nem talált olyan passzust, amely alapján központilag korlátoznia kellene a tájékozódási sportrendezvények megtartását. A március 13-15-én esedékes Tavaszi Spartacus Kupa és a március 28-i Tömegrajtos Csapat és Nyílt Szenior Ultra Hosszútávú OB is megtartható zárt körülmények között. A rendezők erről az elkövetkező napokban részletes tájékoztatást is nyújtanak.

Mindazonáltal a 484/2020. (XI.10.) Kormányrendelet szerint a városi sprintversenyek megtartása aggályos lehet, hiszen itt a zárt körülmények a versenyen kívüli emberekkel való találkozás gyakorlatilag elkerülhetetlen. Mivel a Korm. rendelet a zárt körülmények biztosításáért a rendezvény szervezőjét teszi felelőssé, az MTFSz elnöksége ezt sem kívánta tovább szabályozni.

A Korm. rendelet nem tiltja sem a versenyengedély nélküli sportolók indulását, sem a helyszíni nevezést. Szállást versenyrendszerben résztvevő sportolók és kísérőik számára lehet biztosítani (ezek központi biztosítása a versenyrendezők részéről jelenleg szinte lehetetlen, kérjük egyénileg intézkedjetek). A kijárási korlátozások a versenyekre és edzésre történő utazásnál nem érvényesítendőek, javasoljuk hogy amennyiben szükséges, az éves versenyengedéllyel rendelkező sportolók szerezzenek be ilyen jellegű igazolást az MTFSz irodától.

Ugyanakkor az MTFSz elnöksége azzal is tisztában van, hogy a jelenleg érvényes rendelkezések a járvány terjedésének korlátozása érdekében születtek és a Szövetségnek is feladata ezen intézkedések támogatása. Ennek érdekében a 2020. júniusában kiadott nem kötelező érvényű versenyrendezési ajánlásokat az MTFSz Versenybizottsága felülvizsgálta és aktualizálta, az letölthető az MTFSz Adatbankból: http://admin.mtfsz.hu/fajl/get/fajl_id/24695/tipus/download 

Az MTFSz Versenybizottsága a versenyzőknek is fogalmaz meg ajánlásokat, melyeket a Rendezőség akár kötelezővé is tehet:

  • A versenyeket a „gyere-fuss-menj haza” elv szerint tartják, és senki sem tartózkodhat a versenyközpontban a szükségesnél hosszabb ideig.
  • Kövesd a szervezők utasításait. Ne felejtsd el a 1,5 méteres távolságszabályt mindenki számára, aki nem ugyanabban a háztartásban él.
  • A célterületen hordj maszkot, azt csak a sporttevékenység végzéséhez vedd le!
  • Pontfogás után ne állj meg közvetlenül az ellenőrző pont mellett, ha időre van szükséged a következő átmenet végrehajtásának megtervezéséhez.
  • A résztvevőként a befutás utáni frissítéshez és tisztálkodáshoz hozz saját vizet / mosókendőt.
  • Hozzál saját frissítőt és ételt, majd vidd haza a szemetedet is!
  • Használd a kézfertőtlenítőt mielőtt belépsz a rajtba.
  • Célbaérkezés és kiolvasás után ne tömörülj szorosan versenytársaiddal, hogy megvitassátok a pályát és az útvonalválasztást - a távolsági szabályok itt is érvényesek.

További információ az MTFSz irodától kérhető az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.